9 Ocak 2015 Cuma

Hamilelik Ve Sigara Kullanımı

Çok güzel bir haber aldınız. Hamilesiniz. Ne Mutlu size. Hamilelik ve sigara kullanım yazım belki de tam size göre. Sigara içenlerden birsi iseniz; yazımı dikkatle okumalısınız. Evin içinde sigara içme alışkanlığı olan baba adayları da okuyabilirler elbette.

İçinizi karartmayı hiç istemem; ancak bu konu sadece sizin değil, bebeğin de sağlığını ilgilendiriyor. Bebeğin hatırına söyleyeceğim acı şeylere katlanmalısınız. Umarım doğru karar vermenize yardımcı olabilirim.

Bebeğin sağlığı için hamilelikte ve daima sigarasız bir hayat.


Hamilelikte Sigara Kullanımı Ve Olası Sonuçları


Bir kere en başta siz bebek oksijensiz kalırsınız. Sigara içenlerde kandaki oksijen seviyesi düşüktür. Bu da bebeğin ve sizin daha az oksijen alacağınız anlamına gelir. Sizden beslenen o küçük bebeği oksijensiz bırakmak ve muhtemel hasarlara sebep olmak sizce mantıklı mı? Bunun kararını size bırakıyorum.

Vitaminleri emmeyi zorlaştıran sigara bebeğin bu ihtiyacını engelleyecektir. Unutmayınız ki; bebek tamamen sizden beslenmektedir. Lokantaya gidip bir şeyler yeme lüksü yoktur. Az oksijen gelince de; anne bana yeterli oksijen gönder deme gibi bir imkanı da yoktur.

Sigara içmeye bağlı olarak kurşun gibi maddeler solunum yolunu oluşturan hücrelerde anormal değişiklikler meydana getirir. Buna bağlı olarak da damar sertliği ve kanser hastalıkları gelişir. En azından risk artar. Koroner kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskiniz de bir hayli artar. Sigara genelde iştahı da azaltır. Felç (inme) gibi hastalıkların sizi gelip bulması çok olası hale gelir.

Erken doğum yapmanın en etkili yöntemi bol-bol sigara içmektir. Erken doğumların bebekler üzerindeki olumsuz etkilerini sayma gereği bile duymuyorum.

Düşüklerin başlıca sebeplerinden birisi sigara kullanımıdır. Sigaraya bağlı düşük yapmak sizi çok üzecektir. Ömür boyu sürecek bir vicdan azabını sırtınıza bir yük olarak almak istemezsiniz. Bebeği sevmek ve büyümesini izlemek varken hele...

Su keselerinin erken açılması da sigaraya bağlı nedenlerden ötürü gelişebilir. Bunu da istemezsiniz.

Normal kilodan daha düşük bir kiloda doğmasını istemiyorsanız yavrunuzun; sigarayı derhal bırakmalısınız. Sigara düşük kilolu doğumların başlıca sebepleri arasındadır.

Çok üzücü ama söylemeden de geçemeyeceğim. Karnınızda iken ölebilir bebekler. Sigar içmeye bağlı olarak gelişen bu duruma İnutero Mort Fetal diyorlar. Anmak bile üzüyor beni. Lütfen sigarayı atın ağzınızdan.

Yine üzücü ama anlatayım. Yeni doğan dönemleri risklidir bebeklerin. Düşük bir oranda da olsa, ölme riskleri vardır. Bu riski arttıran en önemli sebeplerden birisi yine sigaradır.

Solunum yolları yıpranmış bir anne için doğum da sıkıntılı olabilir. Normal doğumlarda ıkınmanız gerekmektedir. Hem de yoğun bir şekilde... Bunu beceremeyen bir anne için tek seçenek Sezaryan olabilir. Bunu istemezsiniz...

Tüm besinleri anne sütünden alır bebekler. Sigara c vitaminini anne sütünde azaltır. Eğer bebeğinize c vitamini vermek istiyorsanız; sigarayı derhal bırakmalısınız. Hamilelik ve sigara kullanımı, asla yan yana gelmemesi gereken iki kavramdır.

Pnomoni ve bronşit bebeklerde sık görülen rahatsızlıklardır; özellikle de yanlarında sigara içiliyor ise. Onları bile-bile hasta etmek bir annenin isteyeceği en son şeydir.

Memelerinden bol süt gelen anneler bebeklerini olabildiğince emzirmelidir. Anne sütü kaliteli bir besindir ve yerine konabilecek aynı kalitede başka bir besin yoktur. Bebeğin bağışıklık sistemi gelişirken ihtiyaç duyacağı tüm maddeler anne sütünde mevcuttur. Sigara anne sütünde azalmaya neden olur. Bunu da istemez hiç bir anne sanırım.

Gebelikte kanama riski yine sigaraya bağlı olarak artar. Bu hem anne için hem de bebek için tehlikeli bir durumdur.

Sigaradan Uzak Durun


Sevgili anne ve baba adayları; sigaradan sadece hamilelik dönemlerinde değil, her zaman uzak durun. Sizi sağlığınızdan ve paranızdan eden bu illeti bir kenara atın. Bu konuda gerekir ise; profesyonel destek alın. Bebeğe, sigara içerek yaptığınız kötülüğün farkında olun lütfen. Onların sizi sevdiği ve sizin de onları sevdiğiniz uzun bir hayat çok daha iyi değil mi?

Sağlıkla kalın...

1 yorum: