12 Ocak 2015 Pazartesi

Kışın Tüketilmesi Gereken Besinler

Merhaba; sağlığına önem veren herkese. Önem vermeyenlere de merhaba diyelim. Bu yazımda kışın tüketilmesi gereken besinlerle ilgili bilgi vermeye çalışacağım. Malum mevsim kış ve herkes üşüyor. Bazı sinsi hastalıklar köşe başlarında pusu kurmuş, bizleri bekliyor. Kendimizi bu hastalıklardan korumayabilir miyiz? Tedbir alıp hasta olma ihtimalini düşürebiliriz en azından.

Çok klişe olmuş bir cümle vardır. Kışın, kış sebzelerini bol-bol tüketin! Klişe olmasına klişe ama; aslında gerçeğin de ta kendisi. Kış sebze ve meyveleri aslında bellidir; ama biz sizin için yine de sayalım.


sağlığınız için doğru beslenin


Kışın Tüketilmesi Gereken Besinlerin Listesi


Ispanak. Birçok vitamin içerir. İçinde demir ve magnezyum da vardır. İçinde ayrıca fosfor, iyot ve çeşitli mineraller vardır. İlginçtir ki; içinde bol miktarda protein de vardır.

Kereviz: Bazı kanser türlerini küçültmede etkilidir. Kolesterolü düşürür ve sindirim sitemini rahatlatır. Yüksek miktarda lif içerir. İdrar söktürücü ve iltihap gidericidir. Sakinleştirici etkisinin yanı sıra, adet sancılarını yatıştırıcı özelliği de vardır. Bazı alerji türlerinin belirtilerini azaltıcı etkisi vardır. Gereğinden fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Brokoli: Limon ile birlikte az haşlanarak tüketildiğinde ideal bir kan yapıcıdır.Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirime yardımcı olur. Kalp damar sağlığını kolesterolü düşürdüğü için faydalıdır. Brokoli zehirli maddeleri vücuttan atmaya yardımcı olur ve aynı zamanda bir antioksidan'dır. İçerisinde D vitamini bulunur ve kilo kontrol etmede faydalıdır.

Brüksel lahanası: İçerisinde A, C ve E vitaminleri vardır. Ayrıca potasyum ve demir de içerir. Akciğer, kolon ve kalın bağırsak kanserlerine yakalanma ihtimalini ciddi oranlarda düşürür. Kalp hastalıklarına karşı korur ve tansiyonu belirli bir seviyede sabit tutar. Kansızlığı önlemede faydalıdır.

Şalgam: Enerji veren bir bitkidir. Özellikle kış aylarında gribe karşı korunmada çok etkilidir. Psikolojik rahatsızlıkları olanlar için de faydalı olduğu bilinmektedir. Strese iyi geldiği kanıtlanmıştır. Özellikle boğazda meydana gelen iltihapları giderici özelliktedir. Yüksek tansiyona da iyi geldiği bilinmektedir. Eğer kabızlık sorununuz var ise; şalgam tam size göre. Lif açısından zengin olduğu için, sindirim sistemini çalıştırır. Bazı ağrılara da iyi gelen şalgam, aynı zamanda kum döktürücü ve idrar söktürücü özelliktedir. İlginçtir ki; bronşların boşalmasına da yardım eden bir besindir.

Soğan: Soğan her mevsim yenmesi gereken ve faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. İyi bir antibiyotik ve grip önleyicidir. Soğanın faydalarını saymayı lüzumsuz görüyorum.

Turp: Grip ve soğuk algınlığından yakanızı çabuk sıyırmak için turp bire birdir. İçinde bol miktarda c vitamini vardır. Lifli olduğu için de sindirim sitemini rahatlatmaktadır. İçinde folik asit ve fosfor vardır.Tüm solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelir. İdrar söktürücü olduğu için böbreklerinize ve boşaltım sisteminize de iyi gelir. Kilo vermek isteyenler için de ideal bir besindir. Çok düşük kaloriye sahiptir.

Havuç: Kolesterolü düşürür. Gıda zehirlenmelerinin bir çoğunu önler. Birçok kanser türünü ciddi oranda önler. Menenjiti ve beyin iltihabını önler. Listerya adlı düşüğe neden olan maddenin etkilerini önler. İçinde A, C, B1 ve B2 vitaminleri vardır. O kadar çok faydası var ki; bir kitap dolusu bilgi çıkar. Kalanını da siz araştırabilirsiniz.

Lahana: Aynı Brüksel lahanası gibi sayısız faydaları vardır. Neredeyse ilaç hükmünde bir besindir.

Marul: İçinde A, B, C, D ve E vitaminleri bulunur. İçinde Ayrıca bakır, sodyum, demir, iyot, fosfor ve çinko mineralleri bulunur. Strese iyi gelir ve tansiyonu düşürür. Rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Aybaşı ağrılarını azaltır ve regl periyotlarını düzenli hale getirir. Sindirim sitemine faydalıdır ve iştah açıcıdır. İdrar sökmeyi kolaylaştırır ve detoks etkisi vardır. Buna benzer saymakla bitmeyen bir sürü faydası vardır. Siz araştırıp diğer faydalarını da öğrenebilirsiniz.

Maydanoz: İçinde A, C ve K vitaminleri barındırır. Yüksek miktarda demir, potasyum ve kalsiyum içerir. Siz maydanoz için bir ilaçtır deseniz yanılmış olmazsınız. İdrar söker, öksürüğe iyi gelir, sinüziti tedavi eder, gazı azaltır, göze sağlığı için iyidir, cildi genç tutar, kanserden korur, kalbe iyi gelir, böbrekleri korur ve ağız kokusunu önler.

Bal kabağı: Kanser hastalığını önlemede etkili maddeler içerir.İçinde Beta Karoten boldur. Cildin yenilenmesi için bulunmaz bir gıdadır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.Neredeyse en güçlü antioksidan çeşitlerinin tümü içerisinde vardır. Demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum içerir. Bol miktarda lif içerdiği için sindirim sitemine de oldukça faydalıdır. Faydaları saymakla bitmez.

Taze Gıdalar Mevsiminde Tüketilmeli


Kışın yemeniz gereken sebzeleri paylaşmış olduk. Bu demek değildir ki et, baklagiller, süt ürünleri, meyve ve diğer besinleri tüketmemelisiniz. Hepsi önemlidir ve hepsinin yeri ayrıdır. Görebildiğiniz gibi, aslında bütün mesele dengeli beslenmek. Kış mevsiminde, kış sebzelerini ve meyvelerini tercih etmek elbette mantıklı bir iş olacaktır. Seralarda yetişen ve çok sağlıklı olduğu söylenemeyen yaz sebzelerini ve meyvelerini tüketmek çok da akıl karı bir iş değildir.

Şekerli gıdalardan uzak durmak, sigara içmemek, aşırı alkol tüketmemek, dengeli beslenmek, hareketli yaşamak, stresten uzak durmak ve taze gıdaları mevsiminde yemek sağlığınız için altın değerinde eylemlerdir. Bütün bunlar sağlığımızı koruyucu tedbirler olmakla birlikte, yine de hasta olmayacağımızın bir garantisi yoktur. Birçok hastalık genlerle geçer bizlere. Unutulmamalıdır tüm yaratılmış olanların sahibi yüce yaratıcıdır. Onun dileği dışında hiç bir şey olmaz.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra, kainatın ve diğer her şeyin yaratıcısı ile irtibat kurmak size iyi gelecektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder